понеделник, 18 февруари 2013 г.

Волжка България ● ,,Мы булгары, a не татары!''

Една от най-големите лъжи в Русия е, че в Pепублика Татарстан със столица Казан живеят татари. Всъщност там живеят милиони българи.
Те не са преселници, а потомци на Котраг - брата на кан Аспарух - създателят на Дунавска България. От Х век са приели исляма, но това не ги прави небългари.


Те са създателите на Bтората българска империя в Средновековието по река Волга. Това е била велика държава, с богата култура, която е съперничала на Византия и Арабския халифат. От 1552г., когато руският цар Иван Грозни превзема и разрушава Казан местните българи са под руско робство. Репресират ги и руските царе, и руските болшевики, които жестоко смазват опита им да създадат своя държава през 1918-1920г. През 1920г. Ленин с декрет създава ,,татарска'' нация. Векове наред волжките българи водят борба за признание, което Русия им отказва. Тя ги управлява чрез своите поставени лица русофилите, наречени още татаристи. Въпреки това волжките българи пазят старите си традиции и обичаи. Не са сепаратисти, нито фундаменталисти, но искат да имат права и най-вече да бъдат признати с тяхното народностно славно име ,,българи'', а Татарстан да стане ,,Булгаристан'', защото да си българин е въпрос на гордост, чест и слава, а татарин е обидно и подигравателно обръщение, наложено чрез лъжи и много насилия от руските поробители.

Клипът е създаден от волжки българи, които днес гласно заявяват:,,Мы болгары, а не татары!'' Те търсят подкрепа в справедливата си борба от своите братя в Дунавска България.
Няма коментари:

Публикуване на коментар